Semestertider under en blå himmel
Vad kul att du har hittat fram till VälTel 2.0s första inlägg!
Idag är det veckan efter midsommar vilket innebär att många av oss som arbetar i projektet börjar runda av inför semestern, men det är fortsatt många som arbetar intensivt och som har fortsatt jour inom välfärdssektorn – personal som gör fantastiska insatser och vars arbetssituation tangerar mycket av det som vårt projekt syftar till att förbättra.
En första framtidsspaning
Det har varit en prövande vår med Covid-19, en vår som väcker mycket funderingar kring framtiden.
Kostnaderna för att i framtiden upprätthålla välfärd på samma nivå som i dag kommer, på grund av vårt lands demografiska utveckling, att öka. Andelen personer över 80 år ses öka kraftigt under de kommande åren, samma gäller andelen barn och unga. Samtidigt syns inte en motsvarande ökning av den arbetsföra andelen av vår befolkning, vilket innebär att kommuner och regioner behöver organisera både ekonomiska och personella resurser på nya sätt och med högre effektivitet för att kunna lösa förestående ekonomiska utmaningar inom vård och skola.
Det är tydligt att vi behöver bli bättre på att samordna resurser, kunskap och innovationer, både lokalt, nationellt och globalt.
Vår lösning?
Vi som arbetar i projektet VälTel 2.0 utforskar hur vi genom ökad samverkan mellan privat- och offentlig sektor, samt kunskapsutbyte över landsgränserna Sverige-Norge, kan bidra till en ökad patientsäkerhet, en mer jämlik tillgång till hälso- och sjukvård, samt vård- och omsorg, ökad livskvalitet och en förbättrad hälsa hos våra medborgare.
Det låter bra, men vad innebär det i praktiken?
Vi lovar att dela med oss av utmaningar, erfarenheter, råd och rön efter bästa förmåga på https://www.facebook.com/ValtelMittnorden/ samt här på valtel.eu, med start i augusti och därpå fortlöpande under projektperioden.
Slutligen: var rädd om dig i värmeböljan
Jag som fyller på det här nyhetsflödet heter Sol Vikström och har bott på Frösön i snart 10år, men sällan har jag mött en så varm juni, i Jämtland, som årets. Själv har jag svårt att sova när värmen pikar, men du som läser detta och som kanske är äldre, kroniskt sjuk eller har ett funktionshinder är extra utsatt.
Drick mycket vatten, ät frukt och grönt, håll dig i svalkan och undvik alkohol, så minskar du risken att bli dålig. Fler matnyttiga tips hittar du på bl.a https://www.1177.se/Vasterbotten/liv–halsa/sunda-vanor/varmebolja/
Vi ses igen i augusti,
VälTel 2.0-teamet