E-ready – en guide för beredskap för förändring

I dagens hälso- och sjukvård finns ett önskemål om snabbt och hållbart införande av nya e-hälsolösningar som på olika sätt syftar till att förbättra och öka tillgängligheten till vård.

VälTel 2.0 har inlett ett samarbete med Petra Dannapfel (PhD Implementeringsvetenskap, forskning vid Linköpings Universitet och Karolinska Institutet) som arbetar med och utvecklar verktyget E-ready.

E-Ready består av en enkät som mäter en organisations kapacitet och dess medlemmarns kollektiva och individuella kapacitet/förmåga och motivation att föra in och ta till sig en aktuell förändring; med E-readys hjälp kan en organisation medvetandegöra och påverka hur deras beredskap för förändring ser ut.

E-Ready innehåller även en guide med tips på aktiviteter vid införande av e-hälsolösningar samt information och kunskapsläge för evidensbaserad implementering.

Under 2020 kommer en student från informatik-programmet på MIUN att skriva ett examensarbete kring hur E-Ready kan vidareutvecklas, tillgängliggöras och automatiseras. MIUN, VälTel 2.0 (svensk sida), samt Petra Dannapfel kommer att assistera studenten med handledning, innehåll och möjlighet till verksamhetsnära tester.

Innovationsprocesser hos deltagande organisationer i VälTel 2.0

VälTel 2.0 har sänt ut och sammanställt en enkät som berör implementering av innovationsprocesser, med där tillhörande verktyg som tjänstedesign, nytto-/gevinstrealisering hos i projektet deltagande organisationer.

Nedan finns publicerat en rapport som innehåller resultat och analys av fem olika områden:

• implementerad innovationsprocess,

• användning av verktyg för tjänstedesign, 

• etablerad projektmetod, 

• etablerad process/modell för samarbete näringsliv/offentlig organisation i innovations-och utvecklingsprojekt samt 

• användning av verktyg för nyttorealisering/kalkyl.

Sammanfattningsvis tycks offentliga organisationer på svensk sida inte ha kommit lika långt som svarande offentliga organisationer på norsk sida, samt privata företag tendera att ha kommit längre på området än offentliga organisationer.